fredag 27. november 2009

Thanksgiving = happy turkey day!

For en lykke, Thanksgiving er større enn selveste jula for amerikanerne og her er vi midt oppe i herligheta. Vi hadde bestemt oss for å lage en ekte amerikansk feiring og inviterte to forskere fra FHCRC, en fra Japan og en fra Canada. Japaneren ble stuck i en familiefarse, men Caitlin fra Canada kom. Her har vi gjort klart alle ingrediensene for våre selvvalgte oppskrifter. 



Stuffing
Valnøtter ristes.....en meget krevende oppgave, vanskelig å ha flere baller på kjøkkenet samtidig når valnøttene skal ristes!



Fransk bondebrød ristes...


Kutting, veing og måling.....alt må gjøres med indre kjærlighet for at produktet skal bli 100%! Frode synes det høres helt teit ut, men han gjør som han får beskjed om!


Koking av stuffing. Årsaken til at denne ikke befinner seg inni kalkunen er Joakims kjemilærer. Osmotiske prosesser forårsaker nemlig at stuffingen trekker saften ut av kalkunen og den blir tørr! Server derfor stuffingen ved siden av.....utrolig hva man kan lære in the American Public School.


Slik ble det ferdige resultatet. STUFFING! Terningkast 3.



Orange-scented cranberry sauce
Bær, sukker og appelsin kokes.....enklere kan det vel ikke bli?


Slik ble resulatatet! Ikke saus, mere syltetøy, serveres avkjølt. Teringkast 5.



Cranberry relish
Bær, eple og appelsin pulset i foodprosessor. Heller ikke høy vanskegrad på utførelse. Terningkast 5.



Balsamic-glazed pearl onions
Røde og hvite løk, balsamico eddik, hvitvin og smør. Skrellingen tok nok lengst tid og flest tårer.....



Resultatet ble en lekker farvekombinasjon og terningkast 5.



Sauteed brussels sprouts
Rosenkål, rett og slett. selv om disse var ferske og av utmerket kvalitet liker vi ikke rosenkål, why did we make it? Caitlin elsket dem og ga terningkast 6!!



Beet salad with rogue bleu cheese , pomegranate and orange oil
Fasinerende rødbeter og "golden" gulbeter finnes ferske året rundt her i Seattle. Denne  salaten krevde sin kokk, mange stepp, ikke så vanskelig, men new cooking is always challenging. Her kokes golden beets og rødbeter.



Ferdigkokte og avkjølte golden beets.


Granateple ble renset under vann, da unngår man saft utover hele kjøkkenet og frøene synker til bunnen og blir enkle å fiske opp.


Det ferdige produktet ble vakkert og fikk terningkast 6 (Joakim er kanskje ikke helt enig?)



Arugula salad with sweet potatoes and feta
Noe mat tar lengre tid enn annet. Denne retten gikk også over to dager. Ikke fordi den ikke kunne lages samme dag, men hvis noen av dere har forsøkt å rense stilkene av feks babyspinat.....vet dere at det tar tid!


Dagen startet på treningstudioet med en halvannen times workout med George (Microsoft pensjonert....og jobber nå bare med det som er gøy, var på rett sted til rett tid.....making great money!). Her er det søtpotetene som ristes i gassovnen under litt olivenolje, salt og pepper.


Det ferdige produktet fikk terningkast 6!


DYRET
Vet ikke helt hva vi skal tro om disse dyrene. Har noen av dere sett en 20 kgs kalkun i hyllene på Rema? Obama fikk en slik i gave hos The American Turkey Association. Vi tok til takke med den minste vi fant på markedet bare 8 kg. Big bird!


Frode fikk gleden av å gå "inn i" dyret. Han fikk følgende assossiasjon: kaldt, vått, klamt....ikke et blivende sted.


Fugelen fikk kryddersmør smurt under brystskinnet og ble kryddret med salt og pepper.


Nam, nam....looking good!


350F og 4 timer senere....yum, yum! Terningkast 5.



To sultne ladies! Det ble også servert gravy og mashed potatoes til hovedretten. Begge fikk terningkast 6. Brus til de under 21år og nyyyyyydelig italiensk rødvin til den eldre garde.



Caitlin hadde laget pumpkin pai til dessert. Her gjøres de siste forberedelser før serveringen.


Kristine er veldig spent! Det er vi andre også......det har vært mange fordommer mot gresskarretter etter at vi lagde skulpturer av dem til Halloween. Det luktet ikke særlig godt av innmaten, men nå har vi lært at gresskar er ikke gresskar, heller ikke i USA. Sweet pumpkin brukes til pai og ikke til skulpurering ved Halloween!




Fantastisk! Så kom restene av granateple også til nytte!  Serveres med krem tilsatt kanel og ingefær, terningkast 6 (Kristine vil kanskje protestere litt).


GREAT DINNER!  GREAT TRADITION! Kanskje tar vi denne tradisjonen med hjem til Tromsø, vil noen av dere være våre gjester i 2010?

Mette og fornøyde kryper vi i seng og drømmer på engelsk om maten vi har fortært og opplevelsene vi skal få når vi i morgen tidlig setter kursen for Vancouver B.C!! God natt........

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det så jo både spennende og koselig ut! Misunner amerikanerne akkurat den tradisjonen.. Den innleder adventa, - på en måte..
Frode i enden av kalkunen så helt naturlig ut..Han synes å være en god assistent på kjøkkenet, - skjønner at det er Anita som holder alle prosessene i hop...Virker som matlagingen er litt mer avansert enn vi er vant med, - til gjengjeld har de en del råvarer som ikke er dagligdags her.
Dere blir nok å fylle huset til neste thanksgiving...men vi tar gjerne restplasser!!!
Ha ei god helg alle 5!!
Marit :)

Anonym sa...

Herregud så masse arbeid, men resultatet ser meget smakfullt ut! Jeg stiller veldig gjerne opp som gjest i Tromsø neste høst!!!
Nå skal jeg styre litt til våre 5 gjester kommer til lutefisk-middag kl.19.00.
Dere er vel på vei til Canada nå. Ha en flott weekend og kjør forsiktig.
Klem fra oss to i Høgda.

Anonym sa...

Dere må nok regne med besøk fra Innladet i høst også :D Dere får kose dere i Canada, men pass dere for gaffelbukken :P Koser fra øst i norge:D